Att valja bank, vilken bank ar bast egentligen

Välja bank – Vilken bank är bäst?

För att börja spara i aktier måste du först öppna en depå hos en bank. Men hur skall man veta vilken bank som passar en bäst?

Det finns flera viktiga aspekter man bör tänka på när man väljer bank:

Den kanske absolut viktigaste är hur avgifterna skiljer sig mellan bankerna. Även mindre avgiftsskillnader kan utgöra stora summor i det långa loppet.

De olika avgifterna man bör kolla upp är:

  • Courtaget, dvs. det pris man betalar för varje transaktion man gör (sälj/köp). Vi har utvecklat en courtageguide som hjälper dig att enkelt jämföra courtage hos olika banker.
  • Fasta depåavgifter. En del traditionella storbanker tar fortfarande ut en fast avgift för själva depån. Det här är en avgift du inte skall behöva betala. Ibland kan det gå att förhandla bort avgiften. Annars rekommenderar vi att byta till en annan bank utan depåavgift.
  • Växlingsavgifter. Om du tänker handla aktier på en börs utanför Sverige kommer du högst antagligen vara tvungen att betala en växlingsavgift. Den här avgiften (den s.k. växlingsspreaden) skiljer sig inte markant mellan bankerna, men det kan ändå vara värt att kolla upp eventuella skillnader.
  • Det lönar sig också att bekanta sig med utbudet de olika bankerna erbjuder sina kunder. T.ex. vilka börser du får tillgång till samt vilka aktier och fonder du kan handla.

Många köper aktier vid banken som man använder till vardags – där man har sitt bolån, båtlån och lönekonto. Kanske är det ett bankkontor som man varit kund hos länge. Vi förstår att det känns bekvämt att göra på det här sättet, men nedsidan är att det oftast skiljer sig rätt mycket i avgifterna hos traditionella banker och de modernare nätmäklarna.

Jämför courtage med vår courtageguide

Att välja en bank som har höga avgifter betyder i praktiken att du kastar bort dina surt förvärvade kronor som du istället hade kunnat investera i aktier. Det finns förstås dem som är av åsikten att en lokal bankkontakt är väldigt viktigt. Vi menar dock att även nischbankerna har hög servicenivå, något som bestyrks av ett flertal kvalitetsindex. De populäraste nischbankerna är Avanza och Nordnet.

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *