Vad är indexfonder egentligen

Vad är Indexfonder?

 Vad är Indexfonder? – Indexfonder är en typ av fond som har som mål att följa utvecklingen för ett utvalt index. De är alltså passivt förvaltade fonder där målet är att följa marknadens utveckling så exakt som möjligt istället för att försöka slå marknaden.

–> Om begreppet index inte är bekant för dig ännu rekommenderar vi att du läser vårt inlägg om index. <–

Ett av de vanligaste indexen i Sverige är OMXS30, som följer utvecklingen för de 30 mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen. En indexfond för OMXS30 skulle alltså vara en fond som består av dessa 30 bolag, där varje bolag utgör samma vikt (andel i fonden) som de gör i indexet. Fondens utveckling kommer alltså att vara nästintill den samma som indexets. De låga avgifterna kommer förståss att resultera i att avkastningen i de flesta fall skiljer sig en aning.

Vad är indexfonder bra för? De försöker ju inte ens slå index.

Vad är indexfonder bra för egentligen? Jo, för att studier har visat att nästan alla aktiva fonder som försöker slå index misslyckas över längre tidshorisonter. En studie av Roine Vestman och Harry Flam visar att aktiva svenska Sverigefonder i snitt avkastar 1,5% sämre än börsen (index) sedan 2002.

Många kända investeringsprofiler och forskare har länge förespråkat indexfonder över aktivt förvaltade fonder. T.ex. Warren Buffet sade 2013 i sitt årliga brev (s.20) till sina aktieägare att de pengar hans fru ärver honom till 90% skall investeras i en indexfond som följer det amerikanska indexet S&P 500. En annan är Eugene Fama, nobelpris vinnare i ekonomi, som i sina studier har visat att aktiva fonder väldigt sällan slår sina jämförelseindex över tid.

Varför investerar majoriteten av svenskar i aktivt förvaltade fonder om indexfonder i längden klarar sig bättre?

Det är en väldigt bra fråga som inte har något entydligt svar.

En teori är att en passiv strategi där man inte försöker slå snittet för många kan kännas som att ge upp. Att man aktivt väljer att inte ens försöka “slå börsen”.

Andra argumenterar för att det ligger i människans natur att tro att man själv är bättre än medeltalet. Hur stor andel tror du t.ex. skulle svara “ja” på huruvida de anser sig själv vara bättre bilchaufförer än genomsnittet? Samma fenomen gäller då det kommer till att välja fond eller enskilda investeringar. De flesta av oss tror, eller vill tro, att vi är bättre än den genomsnittliga investeraren.

Man får heller inte glömma bort att indexfonder till följd av deras förhållandevis låga förvaltningsavgifter inte är lika lönsamma för banker och förvaltare och att de därför inte marknadsförs lika flitigt, om över huvudtaget. Din finansiella “rådgivare” (läs: försäljare) tjänar mera pengar på att rekommendera aktivt förvaltade fonder med höga avgifter och kommer därför att för egen vinning rekommendera dessa. Jag har ännu inte stött på någon som skulle fått rådet att köpa indexfonder vid besök till sin bank.

 

Avslutningsvis en video med Nobelpris vinnaren Fama French’s synpunkter på indexfonder:

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *