Vad är en aktie och var kan jag köpa aktier?

Vad är en aktie? Och var kan jag köpa aktier?

En aktie är en andel av ett företag. Det innebär att då du köper en aktie blir du delägare i bolaget vars aktie du köper.

Och varför vill man då köpa en andel i ett företag?

Jo, för att vi tror och hoppas att företaget vars aktie vi köper skall leverera vinster tillbaka till oss som äger företaget. Som aktieägare tjänar du pengar antingen genom att värdet på aktien stiger, eller genom de vinstutdelningar(dividender) du får ta del av som ägare. (Tryck här för att läsa mer om dividender) Det här innebär att du att du både kan få en bra utdelning , samt värdetillväxt. Det är det som gör aktier så fantastiska. Aktier är i regel den bästa sparformen då vi pratar om en lång investeringshorizont (>10år). På kortare sikt kan aktier fluktuera rätt mycket i värde och då kan vi hitta andra former av tillgångar som presterar bättre.

Vad är det för skillnad på A- och B aktier?

Den största skillnaden ligger i vilka rättigheter du har med de olika aktierna. Om du vill vara engagerad i bolaget och ha rösträtt på bolagets årsstämma lönar det sig att kolla upp vilken av aktieslagen som ger dig denna rösträtt. Om du är småsparare spelar det oftast ingen roll om du äger A- eller B aktier. Det skiljer sig sällan något i värdeutveckling eller utdelningen. Däremot ägs aktier utan rösträtt ofta av privatpersoner och handeln i dem är oftast större, vilket gör det lättare för dig att köpa och sälja aktien.

Vad är preferensaktier?

Preferensaktier är en speciell typ av aktie som ger ägaren rätt till utdelning före de andra aktieslagen. Ofta har preferensaktier en på förhand bestämd fast utdelning. Läs mera om preferensaktier här.

Var köper jag aktier?

För att komma igång med aktiehandel måste du först registrera dig hos en nätmäklare, t.ex. hos Avanza, Nordnet, AktieInvest eller någon annan bank som tillhandahåller möjligheten att handla aktier på nätet.

Många köper aktier genom banken som man använder till vardags, vilket kan ge den trygghet man behöver när man ger sig in på något så nytt och spännande som aktier. Vi förstår att det känns bekvämt att göra på det här sättet, men skulle ändå rekommendera att du noga överväger en modern nätmäklare. Ovannämnda nischbanker håller väldigt hög servicenivå, vilket kan bestyrkas genom flera kvalitetsindex. 

Att göra dina aktie köp hos en billigare nischbank kommer att spara dig mycket pengar på längre sikt. För att få en bättre bild av prisskillnaden mellan bankerna kan du använda våran sökmotor som hjälper dig hitta det billigaste courtaget för just den typ av aktie du ämnar investera i.

 

 

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *