vad-ar-aktier

Vad är aktier?

Vad är aktier egentligen? En aktie är en andel av ett företag. Det innebär att då du köper en aktie blir du delägare i bolaget vars aktie du köper.

Och varför vill man då köpa aktier i ett företag?

Jo, för att vi tror och hoppas att företaget vars aktie vi köper skall leverera vinster tillbaka till oss som äger företaget. Som aktieägare tjänar du pengar antingen genom att värdet på aktien stiger, eller genom de vinstutdelningar(dividender) du får ta del av som ägare.  Det här innebär att du både kan få en bra utdelning , samt värdetillväxt. Det är det som gör aktier så fantastiska. Aktier är i regel den bästa sparformen då vi pratar om en lång investeringshorizont (>10år). På kortare sikt kan aktier fluktuera rätt mycket i värde och då kan vi hitta andra former av tillgångar som presterar bättre.

Vad är det för skillnad på A- och B aktier?

Den största skillnaden ligger i vilka rättigheter du har med de olika aktierna. Om du vill vara engagerad i bolaget och ha rösträtt på bolagets årsstämma lönar det sig att kolla upp vilken av aktieslagen som ger dig denna rösträtt. Om du är en småsparare spelar det oftast ingen roll om du äger A- eller B aktier. Det skiljer sig sällan något i värdeutveckling eller utdelningen. Däremot ägs aktier utan rösträtt ofta av privatpersoner och handeln i dem är oftast större, vilket gör det lättare för dig att köpa och sälja aktien. I börssnack pratar man om att aktien har högre likviditet.

Vad är preferensaktier?

Preferensaktier är en speciell typ av aktie som ger ägaren rätt till utdelning före de andra aktieslagen. Ofta har preferensaktier en på förhand bestämd fast utdelning.  Man kunde lite förenklat säga att preferensaktier är en blandform av aktier och att låna bolaget pengar (obligationer).  Vid eventuell konkurrs får ägaren av preferensaktier eventuella medel före de vanliga aktieägarna och efter de som lånat bolaget pengar.

Läs mera om preferensaktier här.

Testa dina kunskaper i "Vad är aktier?"

Varför vill man äga aktier?
Du sparar pengar till en semester nästa år. Du har hört att det är smart att investera pengarna för uppnå ditt sparmål snabbare.

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *