utdelning och utdelningens storlek

Utdelning – Vem bestämmer utdelningens storlek?

Det är bolagets styrelse som sätter fram ett förlslag för om och hur hög en eventuell utdelning blir. Sen är det upp till årsstämman att fatta beslutet. Utdelningen bestäms ofta utifrån en policy som t.ex. kan vara ett procentuellt intervall där bolagsstyrelsen säger att bolag har för avsikt att dela ut 30-50% av årets vinst.
Det är alltså på bolagsstämman som aktieägarna röstar om styrelsens utdelningsförslag. Under dåvarande stämma kan aktieägarna ändast rösta fram en sänkning av styrelsens utdelningsförslag, inte en höjning. Det här är en inbyggd skyddsmekanism för att enskilda storägare inte skall kunna äventyra bolagets överlevnad.

Hur reagerar aktien på en höjning eller sänkning av bolagets utdelning?

Då ett bolag meddelar att det har för avsikt att höja sin utdelning brukar aktien i regel stiga i värde. Då de meddelar att de tänker sänka sin utdelning sjunker aktier oftast mera än den hade stigit vid en lika stor höjning. Det här har lett till att de flesta bolag strävar efter att hålla en jämn dividend genom s.k “dividend smoothing”. Det här innebär att man varierar utdelningens storlek av vinsten för att sträva efter att hålla dividenden så jämn som möjligt.

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs också:

Vad är BETA? Vad är ett beta egentligen? Beta är ett tal som beskriver förhållandet mellan en investerings avkastning och marknadens avkastning som helhet.
Index – Vad är Index och hur kan du använda ... Vad är index? Låt oss först illustrera vikten av index i dina analyser och beslut med hjälp av ett exempel. Läs det!
ISK, Kapitalförsäkring eller vanlig aktiedepå? Före du öppnar ditt konto lönar det sig att noga överväga vilken kontotyp som passar dig bäst. Det finns tre (3) alternativ.  1. Investeringssparkonto...
Vad är en fond? En fond kan beskrivas som en portfölj bestående av olika värdepapper, t.ex. aktier. Då du köper en fond blir du andelsägare i fonden.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *