spread

SPREAD

Ordet “spread” är förmodligen ett ord du har stött på då du läst om- eller köpt aktier. En akties spread är skillnaden mellan köp- och säljkurs. Det är alltså skillnaden mellan det lägsta priset någon är beredd att sälja för och det högsta priset någon är villig att köpa för.  Man säger att aktiens spread stiger då detta avstånd växer.

Vi som investerare önskar normalt att spreaden skall vara så liten som möjligt. Vi vill alltså att köparen och säljaren skall ligga så nära varandra som möjligt.

Varför det?

Jo, för att vi som köpare många gånger kommer att vara tvungna att gå upp till säljarens pris och då kommer skillnaden i köp- och säljkurs att utgöra en indirekt transaktionskostnad för oss. Samma gäller då vi snabbt vill sälja en aktie. Om aktiens spread är stor kommer vi att förlora något på att gå ner till köparens pris.

Ett Exempel

exempel på SPREAD

Bilden ovan är ett urklipp över Alphahelix köp- och säljkurs (källa: www.avanza.se).  Som du ser är det högsta köpbudet 1,17kr medan det lägsta priset någon är villig att sälja för ligger på 1,38. Skillnaden mellan köparen och säljaren är alltså nästan 18%. Om du godtar säljarens pris i detta fall kommer du alltså att betala ett överpris som kommer att ha stor påverkan på din avkastning.

Vad bestämmer storleken på en spread?

Oftast beror spreadens storlek på hur många som handlar i aktien. Aktier som omsätts väldigt frekvent har i regel än väldigt liten spread. Detta gäller oftast stora bolag. Men går vi ner till listor över mindre bolag, t.ex. NGM, First North eller Aktietorget kommer antagligen spreaden att bli större. Exemplet ovan är över ett bolag som handlas på Aktietorget.

Vad kan jag göra för att minimera spreaden?

Då spreaden är stor rekommenderas att du inte köper aktien till säljarens pris utan försöker lägga in en order någonstans mellan köp- och säljkurs. Om du t.ex. lägger in en köporder strax ovanför den nuvarande köpkursen signalerar du till alla säljare att du vill minska spreaden. Det finns en chans att någon som vill sälja sina aktier reagerar på den informationen och passar på att sälja sina aktier. På det här sättet kan du aktivt jobba för att minska dina indirekta transaktionskostnader och således få möjlighet till en bättre avkastning.

Ett annat sätt att undvika stora spreadar är att endast handla i bolag där spreaden är liten. De flesta stora bolag på Stockholmsbörsen har väldigt liten spread mellan köp och säljkurs, och då slipper du krångla till det.

Testa dina kunskaper i "SPREAD"

Varför önskar du som investerare att spreaden ska vara så liten som möjligt?
Vilka är bidragande orsaker till spreadens storlek?

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *