Ränta på Ränta för att få avkastning

Ränta på ränta – Avkastning har betydelse

Först ett exempel på vad ränta på ränta har för betydelse för din portföljs utveckling över tid. För exemplets skull utgår vi från att du idag är 20 år gammal och tänker spara tills du är 65 år.  Hur kommer värdet på din portfölj att skilja sig ifall du får en årlig avkastning på 2,5, 5 eller 10 procent?

Ifall du sparar 1500 SEK per månad till en årlig avkastning på 2,5 procent kommer din portfölj att vara värd 1 319 950 SEK. Om du istället hade fått 5 procent i avkastning tror man kanske att kapitalet hade blivit dubbelt så stort. Men här har vi något vi brukar kall för jordens åttonde underverk, ränta på ränta, vilket gör att värdet växer exponentiellt. Därför har du med en 5 procents avkastning 3 018 333 SEK. Om du ytterligare fördubblar avkastningen till 10 procent kommer din portfölj att nästan fem-dubblas till 14 234 316 SEK.

Det här exemplet illustrerar väl hur viktig och stor betydelse den årliga ränta på ränta effekten har. Den som kan komma upp i en avkastning kring mellan 5-10 procent kommer att få se en fantastisk värdeökning på sitt kapital över tid.

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *