lär känna dig själv och din privatekonomi

Privatekonomi – lär känna dig själv och dina mål

Det första du bör göra för att få en lyckad start på ditt sparande är att se över din privatekonomi. Det är ytterst viktigt att du lägger upp tydliga sparmål som är realistiska och vilka du tror att du kan hålla fast vid. Ett vanligt mål är att du försöker se över din ekonomi för att lyckas spara minst 10% av din lön varje månad. Men vi rekommenderar självklart att du försöker spara mera än så ifall du har möjlighet.

Ett återkommande mönster i människors privatekonomi

Ett återkommande mönster i mångas privatekonomi är att de flesta människor endast sparar de pengar som blir över varje månad, d.v.s. då man betalat hyran, räkningarna och köpt de saker man vill ha, men inte egentligen behöver. Vi skulle vilja uppmuntra dig till att påbörja ett disciplinerat sparande, där du kontinuerligt sparar en fast summa pengar direkt då lönen trillar in på kontot. Du kommer snabbt att märka att det inte är svårt, eller ens särskilt ansträngande att vänja sig vid en något lägre konsumtionsbudget varje månad.

Som du minns ur föregående del om ränta på ränta, är tid en av de viktigaste ingredienserna för att din pengamaskin skall växa sig riktigt stor. Tyvärr agerar ändå de flesta personer som “Per”. Man börjar inte spara direkt då man kommer ut i arbetslivet. Som ni minns ur exemplet var Jennys pengamaskin dubbelt så stor som Pers endast på grund av att hon inledde sitt sparande 10 år tidigare. Ett vanligt svar jag har fått då jag frågat mina bekanta om de skulle klara av att spara mellan 10-15% av sin månads lön är “jo”, men att de har bestämt sig för att börja spara då deras lön stiger efter några år, eftersom de inte vill ge upp den levnadsstandard de har. Tyvärr följer oftast löneutveckling och konsumtion hand-i-hand, så det argumentet är snarare en ursäkt än en strategi.

Tidshorisontens inverkan på din privatekonomi

Före du börjar ditt självständiga sparande är det viktigt att du vet vilken typ av investerare du är samt att du ser över din privatekonomi. De viktigaste frågorna du måste ställa dig själv är vilken sparhorisont du har och vilken grad av risk du är beredd att ta. Din tidshorisont och risknivå kommer då du börjar spara att lägga prägel på vilken proportion du vill ha i aktier/aktiefonder respektive säkrare placeringar så som ränteplaceringar och pengar på sparkonto. I allokeringen mellan aktier och räntor är det främst din sparhorisont som är avgörande. Också ditt eventuella behov av dina sparade medel under spartidens gång kommer att inverka på proportionerna.

Nordnets före detta sparekonom Günther Mårder brukar lyfta fram en tumregel vi tycker är bra: Om du sparar för framtiden och vet att du inte behöver pengarna på minst 10 år kan du ha alla pengar i aktier. Då det är 9 år kvar växlar du om så att du har 90% i aktier och 10% i säkrare ränteplaceringar. Vid 8 år är procenten aktier 80%, osv. Idén är alltså att när du närmar dig “bruksdatum” kommer en allt större andel att vara placerad i säkrare placeringar. Eftersom aktiers värde kan fluktuera väldigt mycket från år till år undviker du på det här sättet att bli tvungen att sälja dina aktier då deras värde är på tillfälligt låga nivåer eftersom du vid bruksdatum har så gott som hela ditt sparande i säkrare ränteplaceringar.

Efter det första steget där du valt din allokering mellan aktier och ränteplaceringar kommer din risknivå att avgöra vilken typ av aktier du vill äga. Om du är en person som tål mycket värdesvängningar under din sparperiod kanske du vill ha en större andel av dina innehav i utvecklingsländer och mindre bolag, medan säkrare aktieplaceringar kunde vara stora bolag på välutvecklade marknader som Europa och USA.

Det är alltså ytterst viktigt att du ser över din privatekonomi och lär känna dig själv och dina personliga mål för att lyckas bygga ett hållbart sparande.

Tillbaka till aktieskolan för nybörjare | Nästa avsnitt

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *