portföljstrategi-varför är det viktigt

Portföljstrategi – Varför är det viktigt?

Då du inleder ditt sparande är det en bra idé att ha en färdigt utlagd portföljstrategi. En portföljstrategi kan innehålla flera olika aspekter, men i grund och botten är det en plan för hur du har tänkt hantera ditt sparande och dina investeringar.

En portföljstrategi kommer att hjälpa dig vara mera disciplinerad i ditt sparande och dina investeringar. Då det kommer till att spara och investera är disciplin en av de absolut viktigaste faktorerna för din framgång. Bl.a. kommer tidshorisonten i din strategi att hjälpa dig undvika att sälja för tidigt eller dra dig ur börsen efter en ordentlig nedgång.

Din tidshorisont och målet med ditt sparande kommer också att lägga prägel på vilka instrument du investerar i.

Exempel på saker du kan tänkas inkludera i din portföljstrategi:

Tidshorisont:

Att se över den tidshorisont du har i ditt sparande är väldigt viktigt eftersom det också präglar ditt val av investeringar. Om du har en lång tidshorisont kommer du inte tillfälliga nedgångar i marknaden att påverka din privatekonomi lika mycket och du kan således ha en större andel aktier i portföljen, vilket i längden kommer att öka den avkastning du får.

Om du å andra sidan sparar över en kortare tidshorisont på t.ex. bara några år kommer du istället att vilja ha en större andel räntor i portföljen för att undvika att vara tvungen att sälja av dina investeringar då marknaden är på tillfälligt låga nivåer.

Andelen aktier och räntor i portföljen är en viktig aspekt du bör tänka på då du börjar investera. Läs därför gärna vårt inlägg om allokering mellan aktier och räntor här.

Målet med ditt sparande:

För dig som läst vår nybörjarguide är begreppen “offensiv” och “defensiv” investeringsstrategi redan bekanta.

En defensiv investeringsstrategi innebär att du genom ditt sparande strävar efter upprätthålla värdet av dina pengar, d.v.s. erhålla en avkastning som överstiger inflationen.

En offensiv investeringsstrategi handlar däremot om att du strävar efter att få en hög avkastning genom att ta en högre risk.

Valet mellan en offensiv och en defensiv investeringsstrategi kommer väldigt långt att präglas av tidshorisonten i ditt sparande.  Läs gärna vårt inlägg om hur din tidshorisont påverkar valen mellan aktier och räntor här.

Hur mycket skall du spara?

Att sprida ut dina investeringar över tid genom att t.ex. månadsspara har många fördelar. Men hur mycket lönar det sig egentligen att spara varje månad/år?

Vi skulle gärna ge dig svaret “Så mycket som möjligt”, men det är ju klart att man skall passa på och njuta av sina pengar också. Ett generellt råd är att besluta sig för en fast procent av sin lön man tänker spara varje månad. Ett bra sätt att se till att man uppnår sina sparmål är att lägga undan pengarna direkt då lönen trillar in på kontot. Strategin att spara det som blivit över vid månadens slut är sällan en bra idé eftersom vi tenderar att konsumera i takt med hur mycket pengar vi har och därför är lönen högst sannolikt slut då månaden nått sitt ände.  Försök därför spara först för att sedan konsumera det som blivit över.

Vilken typ av instrument skall du spara i?

Med instrument menar vi valet mellan aktier, fonder och räntor. Valet mellan enskilda aktier eller fonder bestäms främst av den tid och det intresse du har för dina investeringar.

Om du inte är särskilt intresserad av investeringar eller att följa börsen är det bäst för dig att investera dina pengar i olika fonder. Du hittar våra inlägg angående fonder här.

Vill du istället följa börsen och analysera enskilda bolag kan enskilda aktier passa dig. Utöver avkastningen kommer du ju som aktiv investerare även att lära dig väldigt mycket under resan.

Ett annan strategi kan förstås vara att investera både i fonder och enskilda aktier. Om du t.ex. jobbat väldigt länge inom en viss bransch vill du kanske utnyttja dina specialkunskaper för att investera i bolag inom den sektorn. Då kan en passande strategi för dig vara att investera direkt i den industrin för att sedan fylla ut portföljen med fonder för att sprida riskerna i din portfölj.

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *