Marknadsvärde

Priset en tillgång skulle ha på marknaden. Termen marknadsvärde används ofta synonymt till “börsvärde” vilket är ett bolags totala antal aktier multiplicerat med aktiepriset. Det är lättast att fastslå marknadsvärde på börs-handlade instrument som tex aktier eller futurer. Till de svåraste uppskattningarna av marknadsvärde hör värderingen av olikvida tillgångar som tex fastigheter och företag.

För att bryta ner det:
Ett företags marknadsvärdet är en god indikation på investerarnas uppfattningar om bolagets affärsmöjligheter. Utbudet av marknadsvärden på marknaden är enormt, allt från mindre än $ 1 miljon för de minsta företagen till hundratals miljarder för världens största och mest framgångsrika företag.

 

Marknadsvärden kan variera av många olika orsaker, såsom inom vilken sektor företaget är verksamt, dess lönsamhet och skuldsättning. Ex. Om företag A och företag B båda har $ 100 miljoner i årlig försäljning, men A är ett snabbväxande tecknologiföretag medan B är en bastant återförsäljare, kommer A’s börsvärde i allmänhet vara betydligt högre än för bolag B. Det beror på att man värdesätter A’s framtidsutsikter och tillväxtmöjligheter högre än för bolag B.

Företag A kan handlas för en försäljningsmultipel på 5, vilket skulle ge det ett marknadsvärde på $ 500 miljoner, medan företag B kan handlas för en försäljningsmultipel på 2, vilket skulle ge det ett marknadsvärde på $ 200 miljoner.

 

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *