Att köpa och sälja aktier

Här kan du lära dig grunderna till att köpa och sälja aktier.Läs vad en kapitalförsäkring och investeringssparkoto är för något, hur olika tillgångar fungerar och hur du diversifierar du din aktieportfölj. 

Att köpa och sälja aktier

Här kan du lära dig grunderna till att köpa och sälja aktier.Läs vad en kapitalförsäkring och investeringssparkoto är för något, hur olika tillgångar fungerar och hur du diversifierar du din aktieportfölj. 

16 böcker för ditt finansbibliotek

Många har efterfrågat lästips. Så vi har nu sammanställt 16 toppen böcker för ditt finansbibliotek. I biblioteket har vi listat såväl böcker som passar nybörjaren som den mer erfarne investeraren. Vi har även grävt fram några klassiker samt böcker för den som är intresserad av finansbranschen och teknisk analys. Bland böcker finner du såväl våra…

ISK skatt 2017 – Sänks till lägsta möjliga!

Riksgälden har den 30 november fastställt den genomsnittliga statslåneräntan på 0,27%.
Det här innebär en sänkt skatt på investeringssparkontot från 0,42% (2016) till t.o.m 0,375% nästa år.

Investera – En guide i kompakt format

Varför investera? Att spara och investera är det absolut bästa sättet att uppnå ekonomisk trygghet eller rent av bli ekonomiskt oberoende en vacker dag. Det här inlägget kommer att lära dig grunderna då det kommer till investeringar och hjälper dig ta de första stegen på en otroligt givande resa.

Investera i indexfonder – En passiv strategi

Vill du ha en investeringsstrategi som är lätt att förstå, simpel att implementera och sätter dig i en position där du kommer att uppnå en högre avkastning än de flesta professionella och privata investerare på sikt?

Vad är aktier?

Vad är aktier egentligen? En aktie är en andel av ett företag. Det innebär att då du köper en aktie blir du delägare i bolaget vars aktie du köper. Och varför vill man då köpa aktier i ett företag? Jo, för att vi tror och hoppas att företaget vars aktie vi köper skall leverera vinster…

Utdelning, Dividend

Då du äger aktier i ett bolag är du delägare i bolaget och har således rätt till nuvarande och framtida vinster, vilket fås i form av bl.a. utdelning. Den utdelning du får som aktieägare kallas även dividend. Du har säkert också hört uttrycket “Direktavkastning”. Direktavkastning är dividendens storlek i förhållande till aktiens pris. Bilden ovan…

Volatilitet

Volatilitet är ett statistiskt mått som mäter hur mycket värdet på en aktie (eller portfölj) fluktuerat över en viss tidsperiod.

P/E tal

P/E-tal hör till de äldsta och mest använda nyckeltalen. Förkortningen P/E står för Price/Earnings. (Pris/Vinst) Nyckeltalet visar alltså aktiens pris delat på vinsten per aktie. Trots att nyckeltaltalet är väldigt enkelt ur ett matematiskt perspektiv kan det ofta vara rätt svårt att tolka. I vissa situationer kan talet vara väldigt informativt medan det ibland är…

SPREAD

Ordet “spread” är förmodligen ett ord du har stött på då du läst om- eller köpt aktier. En akties spread är skillnaden mellan köp- och säljkurs. Det är alltså skillnaden mellan det lägsta priset någon är beredd att sälja för och det högsta priset någon är villig att köpa för.  Man säger att aktiens spread…

Vad är BETA?

Vad är ett beta egentligen? Beta är ett tal som beskriver förhållandet mellan en investerings avkastning och marknadens avkastning som helhet.

Ränta på ränta – Avkastning har betydelse

Först ett exempel på vad ränta på ränta har för betydelse för din portföljs utveckling över tid. För exemplets skull utgår vi från att du idag är 20 år gammal och tänker spara tills du är 65 år.  Hur kommer värdet på din portfölj att skilja sig ifall du får en årlig avkastning på 2,5,…

Investera i aktier tips

Denna sammanfattande del är en ypperlig repetition av det viktigaste du skall ta med dig ur denna guide. Vi rekommenderar starkt att du lägger in ett bokmärke i din webb-läsare så att du kan komma tillbaka till detta inlägg för att repetera dessa verkligt viktiga punkter du bör tänka på då du köper aktier eller gör ändringar i din portfölj.

Kapitalförsäkring – KF

I en kapitalförsäkring äger du inte dina innehav själv. Du äger i stället försäkringen. Detta innebär att du bl.a. inte kan gå på bolagsstämman.  En kapitalförsäkring har heller inte något insättningsskydd, men lyder däremot under annan lagstiftning. Vad är en kapitalförsäkring? En kapitalförsäkring är ett försäkringskonto som tillåter sparande inom värdepapper. Du kan även förvara…

Investeringssparkonto – ISK

Investeringssparkonto (ISK) är en kontotyp som passar de aldra flesta investerare. Men före du öppnar ett konto, lönar det sig att noga överväga vilken kontotyp som passar dig bäst. Det finns tre (3) alternativ.  Investeringssparkonto (ISK), Kapitalförsäkring (KF) eller en vanlig aktiedepå. Det som generellt skiljer investeringssparkonto och KF mot en vanlig depå är beskattningen….

Investeringsstrategier – Vem har rätt?

Nätet kryllar av olika teorier om vilken strategi som ger det bästa resultatet då det kommer till att spara i aktier. Men hur vet man vem som har rätt? I detta inlägg kommer du att lära dig hur du skall tänka kring olika strategier och teorier du stöter på. Läs mer om investeringsstrategier.

Aktieportfölj för nybörjare

Vad innebär begreppet portfölj egentligen? Vad är diversifiering? Och vad kan du göra för att minska risken i ditt sparande utan att ge upp någon avkastning?
Allt detta och lite till i detta avsnitt om ”Aktieportfölj och Diversifiering”.

Tillgångar

Det finns många olika typer av tillgångar du bör känna till. De två vanligaste tillgångarna är aktier och obligationer, vilka vi kommer att presentera närmare i denna del. Du kommer också att lära dig vad en fond är, samt grunderna i vad du bör tänka på när du köper fonder. Läs mer om tillgångar.

Privatekonomi – lär känna dig själv och dina mål

I denna del kommer vi att diskutera privatekonomi och du kommer förhoppningsvis att lära dig någonting om vilken typ av sparare du är och vad du kan göra för att bryta vissa mönster. Vi kommer också att diskutera tidshorisont och hur ditt sparande ändras beroende på hur länge och för vad du planerar spara. Läs mera i inlägget om privatekonomi

Effekten av ränta på ränta och långsiktighet

Efter att du läst denna del kommer du att förstå begreppet ”ränta på ränta” och den fantastiska inverkan denna effekt kommer att ha på ditt sparande över tid. Konceptet kommer att belysas med exempel och vi kommer också att lära dig en behänding matematisk genväg för att uppskatta värdeökning över tid. Läs mer om ränta på ränta.