vad är en kapitalförsäkring

Kapitalförsäkring – KF

I en kapitalförsäkring äger du inte dina innehav själv. Du äger i stället försäkringen. Detta innebär att du bl.a. inte kan gå på bolagsstämman.  En kapitalförsäkring har heller inte något insättningsskydd, men lyder däremot under annan lagstiftning.

investeringssparkonto-matris

Vad är en kapitalförsäkring?

En kapitalförsäkring är ett försäkringskonto som tillåter sparande inom värdepapper. Du kan även förvara kontanter på ett KF konto. Precis som med ISK skall du se till att du inte betalar någon avgift för själva kontot. Etablerade storbanker har historiskt sett tagit ut en avgift, så det är viktigt att kolla upp det innan du öppnar kontot. T.ex. de moderna nätmäklarna Nordnet och Avanza tar inte ut någon avgift för en KF.

Vem kan öppna ett KF konto?

Alla privatpersoner och företag. Vem som helst kan vara förmånstagare till en KF, även ett företag eller en organisation. Det innebär att du kan välja vem som skall äga försäkringen ifall du skulle gå bort. Vid dödsfall säljs hela depån av, och 101% betalas ut till förmånstagaren inom 10 dagar. 

Skatt?

Liksom med ISK kontot betalar du med en KF skatt på en schablonintäkt som räknas ur kapitalunderlaget. Sättet att räkna skatten skiljer sig en aning mellan en kapitalförsäkring och ett investeringssparkonto, men slutsumman blir så gott densamma så vi tänker inte krångla till det här.  Om du vill läsa mera om hur skatten räknas kan du klicka här för en mer detaljerad genomgång på skatteverkets hemsidor.

Tillbaka till aktieskolan för nybörjare | Till sista avsnittet

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs också:

Välj bank – Vilken är den bästa banken? I detta avsnitt kommer du att lära dig vad du bör tänka på när du väljer bank och gör valet mellan en vanlig depå, investeringssparkonto och kapitalfö...
Effekten av ränta på ränta och långsiktighet Efter att du läst denna del kommer du att förstå begreppet ”ränta på ränta” och den fantastiska inverkan denna effekt kommer att ha på ditt sparande ö...
Volatilitet Volatilitet är ett statistiskt mått som mäter hur mycket värdet på en aktie (eller portfölj) fluktuerat över en viss tidsperiod.
16 böcker för ditt finansbibliotek Många har efterfrågat lästips. Så vi har nu sammanställt 16 toppen böcker för ditt finansbibliotek. I biblioteket har vi listat såväl böcker som passa...

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *