isk-skatt-2017-2

ISK skatt 2017 – Sänks till lägsta möjliga!

Sänkt ISK skatt 2017

Riksgälden har den 30 november fastställt den genomsnittliga statslåneräntan på 0,27%.

Det här innebär en sänkt skatt på investeringssparkontot från 0,42% (2016) till t.o.m 0,375% nästa år.

Ett ISK konto beskattas enligt en så kallad schablonmodell, vilket innebär att tillgångarna beskattas utifrån ett kapitalunderlag. Kapitalunderlaget är lite slarvigt sagt ditt kontos genomsnittliga värde under året.

Efter att kapitalunderlaget har fastställts är följande steg att räkna schablonintäkten. Schablonintäkten fås fram genom att multiplicera kapitalunderlaget med statslåneräntan + 0,75 procentenheter. Vilket ger schablonintäkten. Schablonintäkten beskattas sedan med 30%.

Om statslåneräntan + 0,75 procentenheter är lägre än 1,25% kommer schablonintäkten att räknas utifrån ett minimum på 1,25%. T.ex. kommer statslåneräntan + 0,75 att summera till (0,27+0,75=1,02) vilket innebär att ett minimum på 1,25% kommer att användas i beskattningen.  Det här ger då en skatt på investeringssparkonto om 1,25*0,3=0,375, vilket är det lägsta möjliga.

Exempel

Om ditt ISK har ett kapitalunderlag (~genomsnittligt värde) på 10 000 kr kommer din schablonintäkt att vara 125 kr (1,25% av 10 000). Det innebär att du totalt betalar 37,5kr ISK skatt. (0,30*125=37,5)

Med ett schablonintäkts-golv på 1,25% kommer 0,375 procent att vara den lägsta möjliga skatten på ISK kontot.

PS..!

  • Schablonintäkten kommer färdigtryckt i din deklaration, varefter den automatiskt beskattas med 30%.
  • Du kan kvittera schablonintäkten mot kapitalförluster på ISK. Detta innebär att du kan kvitta din schablonintäkt mot t.ex. ränteutgifter. Kvittningen sker automatiskt i deklarationen.
  • Investeringssparkonto är skattemässigt lönsammare än en vanlig depå för de aldra flesta.
  • Det går att flytta gamla tillgångar till ett investeringssparkonto. Men observera att det räknas som försäljning av värdepappren och beskattas därför med reavinstskatt.

 

Om du vill läsa mera om ISK rekommenderar vi inlägget: ISK – Investeringssparkonto

Om du villl lära dig mer om KF (kapitalförsäkring) rekommenderar vi inlägget: KF – Kapitalförsäkring

Funderar du över valet av bank? Läs då : Välja bank – vilken bank är bäst?

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs också:

Volatilitet Volatilitet är ett statistiskt mått som mäter hur mycket värdet på en aktie (eller portfölj) fluktuerat över en viss tidsperiod.
Price-to-book (Kurs/Eget kapital) P/B står för Price-to-Book eller Kurs/Eget kapital. P/B-talet uttrycker alltså ett bolags marknadsvärde i relation till dess bokvärde.
Dollar-cost averaging något för mig? En vanlig fråga många ställer sig då de börjar investera är hur de ska tajma sina inköp. Skall man investera alla pengar på en gång eller sprida ut de...
Ränta på ränta – Avkastning har betydelse Först ett exempel på vad ränta på ränta har för betydelse för din portföljs utveckling över tid. För exemplets skull utgår vi från att du idag är 20 å...

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *