vad är ett investeringssparkonto

Investeringssparkonto – ISK

Investeringssparkonto (ISK) är en kontotyp som passar de aldra flesta investerare. Men före du öppnar ett konto, lönar det sig att noga överväga vilken kontotyp som passar dig bäst. Det finns tre (3) alternativ.  Investeringssparkonto (ISK), Kapitalförsäkring (KF) eller en vanlig aktiedepå. Det som generellt skiljer investeringssparkonto och KF mot en vanlig depå är beskattningen.  Med en vanlig aktiedepå får du betala 30% skatt på din vinst.

Sparar du istället på ett ISK eller KF-konto betalar du en schablonskatt vilket gör att dessa konton i de flesta fall är lönsammare ur skattesynvinkel. Med ISK och KF behöver du heller inte själv deklarera. Från kapitalförsäkringen dras skatten automatiskt och för innehavare av ett ISK kommer de flesta bankerna att räkna schablonintäkten och lämna uppgifterna till skatteverket vilket innebär att schablonintäkten är förtryckt i din deklaration.  

investeringssparkonto-matris

Vad är ett investeringssparkonto?

Ett ISK fungerar som en vanlig depå där du kan förvara dina aktier,  andra värdepapper och kontanter. ISK är en bankprodukt, inte en försäkringsprodukt som kapitalförsäkringen (KF). Normalt sett finns inga avgifter. Det är viktigt att du ser till att ditt investeringssparkonto är helt avgiftsfritt. Du skall inte behöva betala någonting för själva strukturen. Ett avgiftsfritt investeringssparkonto kan du öppna hos t.ex. Nordnet eller Avanza.  

Vem kan öppna ett investeringssparkonto?

Alla privatpersoner oberoende ålder kan öppna ett investeringssparkonto. Företag kan inte öppna ett investeringssparkonto. Det går heller inte att samäga ett investeringssparkonto. T.ex. om du och dina vänner startar en liten aktieklubb kan ni inte dela ett och samma konto.

Om du inte har Sverige som skattehemvist, utan är skriven i ett annat land kan det finnas en del komplikationer. För dig lönar det sig att läsa på lite extra.

Skatt?

Ditt investeringssparkonto beskattas utifrån nånting som kallas ditt kontos schablonintäkt som räknas utifrån ditt kontos kapitalunderlag. Kapitalunderlaget är i stort sett det genomsnittliga värdet på din portfölj under året. Det räknas genom att ta summan av ditt kontos värden vid ingången av varje kvartal + dina totala insättningar under året och dela dessa på fyra. Ur kapitalunderlaget räknas sedan det som kallas schablonintäkt. Schablonintäkten utgår från statslåneräntan den 30 november året innan + ett skattegolv på 0,75%. I år (2016) är schablonintäkten 0,65% + 0,75% = 1,40% av ditt kapitalunderlag. Denna schablonintäkt kommer färdigtryckt i din deklaration varefter den automatiskt beskattas med 30%.  Schablonintäkten på ditt investeringssparkonto kan du kvitta mot kapitalförluster. Detta innebär att du kan kvitta din schablonintäkt mot t.ex. ränteutgifter. Kvittningen sker automatiskt i deklarationen.

Investeringssparkonto är skattemässigt lönsammare än en vanlig depå för majoriteten av alla investerare. Nogrannare information hittar du på skatteverkets hemsida.

Vad händer om statslåneräntan stiger?

Om statslåneräntan stiger kommer gränsen för att ISK skall löna sig att stiga en aning. Som aktiesparare är du ändå rätt skyddad eftersom inflation i viss grad avspeglas i aktiepriser. D.v.s. ifall statslåneräntan stiger till följd av högre inflation, kommer även du som aktieägare att få en avkastning som stiger i takt med inflationen.

Vad kan jag köpa på investeringssparkontot?

De flesta vanliga tillgångar går att äga genom ISK. Men det finns vissa restriktioner, det går bl.a. inte att blanka eller köpa derivat.

Flytt av värdepapper?

Det är fullt möjligt att flytta gamla tillgångar till ett investeringssparkonto. Men observera att detta ses som en försäljning av dina värdepapper och beskattas därmed med reavinstskatt (skenförsäljning).

Med hjälp av småspararguidens kalkylator kan du enkelt räkna ifall det lönar sig för dig att byta din vanliga depå mot ett ISK när du ska handla med aktier. (länk)

Tillbaka till aktieskolan för nybörjare | Nästa avsnitt

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *