investera pengar

Investera – En guide i kompakt format

Varför investera?

Att spara och investera är det absolut bästa sättet att uppnå ekonomisk trygghet eller rent av bli ekonomiskt oberoende en vacker dag.

Det här inlägget kommer att lära dig grunderna då det kommer till investeringar och hjälper dig ta de första stegen på en otroligt givande resa.

Att investera är heller inte alls så komplicerat som finansvärlden försöker få det att se ut. Vi är övertygade att du med rätt grundkunskap om olika typer av investeringar inte ska ha några som helst svårigheter att bygga din egen pengamaskin.


Vad är en investering?

Då du arbetar jobbar du för pengar. Då du investerar låter du istället dina pengar jobba för dig.

Genom att köpa en aktie blir du delägare i företaget och får därför ta del av bolagets framgång.

Då du investerar i fonder köper du en andel av en samling olika värdepapper och får precis som med aktier ta del av framgången av alla de bolag som fonden innehåller.

En placering i räntor kan ses som att du lånar pengar till någon annan. Lägger du pengarna på ett räntekonto lånar du pengarna till banken. Investerar du i räntefonder lånar du istället pengarna till företag, medan du genom att investera i statsobligationer lånar pengar till staten.


Investera i aktier

Som vi nämnde tidigare blir du delägare i bolagen vars aktier du köper.

Men varför vill du äga delar av bolag?

Jo, för att du hoppas att bolaget du investerar i kommer att prestera bra i framtiden och både stiga i värde och ge dig din beskärda del av de vinster de lyckas generera.

Det finns alltså två sätt att tjäna pengar genom att investera i aktier.

 1. Genom att ta del av bolagets vinster i form av utdelningar/dividender.
 2. Ifall bolaget/aktien stiger i värdet kommer du att kunna sälja dina tillgångar med vinst.

Aktier har historiskt sett varit den bästa sparformen då man ser till en investeringshorisont på upp mot- eller över 10 år. Det här beror främst på att värdet av aktier kan fluktuera rätt kraftigt över kortare tidsperioder, men i längden ger en högre förväntad avkastning än ränteplaceringar.

Ser man till indexet SIXRX, som är ett aktieindex som visar på avkastningen för hela stockholmsbörsen hade du förlorat hälften av värdet på dina investeringar mellan toppen före finanskrisen, och botten drygt ett år senare.

Det kan låta skrämmande, men om du hållit fast vid investeringen fram till november 2016 hade det gett dig två gånger pengarna du placerade före krisen.

Då det kommer till aktier är det därför väldigt viktigt att du endast investerar pengar du inte har för avsikt att använda på kort sikt. Att vara tvungen att sälja av på botten för att du behöver pengarna är en förfärlig tanke.


Investera i räntor

Som vi nämnde tidigare kan en investering i räntor ses som att du lånar ut pengar. De två vanligaste ränteplaceringarna är:

 1. Att du lägger pengarna på ett räntekonto hos din bank. Då lånar du i princip pengarna till banken, för vilket de ger dig en årlig ränta.  Räntekonto är en av de säkraste investeringarna du kan göra, eftersom de flesta banker skyddas av insättningsgaranti, vilket innebär att staten garanterar dina pengar upp till 950,000 SEK (11/2106). Med det sagt är det alltså väldigt viktigt att du kollar upp huruvida banken lyder under insättningsgarantin eller inte.
 2. Obligationer. Då du köper obligationer (eller obligationsfonder) lånar du istället pengarna till företag. En annan typ av obligationer är statsobligationer, där du som namnet antyder lånar pengarna till utvald stat.

Att investera i obligationer ger i regel en lägre avkastning än investeringar i aktier. Å andra sidan är risken lägre. Det beror främst på att vid en eventuell konkurs får de som lånat företaget pengar (köpt obligationer) betalt före ägarna (de som äger aktier).

I motsats till att lägga pengar på räntekonto kan obligationer även fluktuera i värde. En tumregel är att då räntan stiger, sjunker värdet på obligationen. Omvänt stiger värdet på obligationen då räntan sjunker.


Hur ska jag fördela mina investeringar mellan aktier och räntor?

Nordnets f.d. sparekonom, Günther Mårder, brukar lyfta fram en tumregel vi tycker är bra. Tumregeln går ut på att du låter din sparhorisont bestämma fördelningen:


10+ år
: om du inte behöver pengarna på över 10 år kan du bra ha 100% aktier.

9 år: 90% aktier, 10% räntor.

8 år: 80% aktier, 20% räntor.investera pengar

7 år: 70% aktier, 30% räntor.

6 år: 60% aktier, 40% räntor.

5 år: 50% aktier, 50% räntor.

4 år: 40% aktier, 60% räntor.

3 år: 30% aktier, 70% räntor.

2 år: 20% aktier, 80% räntor.

≤1 år: 0-10% aktier, 90-100% räntor.

På det här sättet kommer du automatiskt att minska risken för kraftiga fluktuationer i dina investeringar när du närmar dig den dag du behöver pengarna.

Men kom ihåg att alla är olika. Om du känner att du inte kommer att kunna sova gott på natten för att dina besparingar fluktuerar för mycket i värde rekommenderar vi starkt att du väljer en större portion räntor i portföljen. Läs mer i inlägget “hur stor andel ska jag spara i aktier?”


Investera i fonder

Fonder är lösningen för dig som inte själv har lust att handplocka enskilda aktier och ränteplaceringar.

En fond kan liknas med en färdig portfölj av värdepapper. När du investerar i en fond köper du alltså en andel av den totala portföljen.

Du slipper därmed besväret att själv välja de enskilda investeringarna, vilket kan vara skönt ifall du egentligen inte är intresserad av aktier utan bara vill investera dina pengar.

Nedsidan är förstås densamma som alltid då vi vill att någon annan gör jobbet för oss. Det är inte gratis. Det är därför viktigt att jämföra avgifter då man köper fonder.

Några av fördelarna med fonder är att:

 1. du sprider risken då du genast från dag ett blir delägare i en bred portfölj med värdepapper. Minns ordspråket “lägg inte alla ägg i samma korg”.
 2. du slipper lägga ner mycket tid på dina placeringar eftersom någon annan gör jobbet för dig.
 3. fonder ges oftast ett “riskbetyg” på skalan 1-7, vilket gör det lätt för dig som investerare att bedöma risken på din investering.
 4. Du betalar sällan något för själva transaktionen då du köper fonder, vilket möjliggör även mindre investeringar där transaktionsavgifterna annars vanligen skulle äta upp en onödigt  stor del av investeringen.

Största nackdelarna med fonder är:

 1. Avgifterna. Alla fonder tar ut en årlig avgift som direkt påverkar negativt på den avkastning du får. Vanligtvis ligger avgiften mellan 0,2-1,6%.
 2. Du kan inte längre själv bestämma vilka bolag du investerar i. Kanske mera problematiskt kan du inte längre bestämma vilka bolag du inte vill investera i, t.ex. av etiska skäl.

Läs även följande inlägg om fonder:
“Vad är indexfonder” | “Varning: Indexkramare!” | “Vad är en ETF?” | “Olika typer av fonder”


Hur köper man aktier och fonder?

För att komma igång med ditt sparande och dina investeringar måste du först öppna en depå hos en bank som låter dig handla på börsen.

Den bästa banken för någon annan behöver inte nödvändigtvis vara den bästa banken för dig. Här är ändå några tips på vad du kan tänka på i valet av bank:

Avgifter. Det här är det första jag själv ser på. Avgifterna för att handla aktier skiljer sig rätt kraftigt mellan olika aktörer och kommer i längden att spela mycket stor roll på din avkastning. Störst är skillnaden mellan storbankerna och modernare nätmäklare.

De två viktigaste avgifterna är:

 • Courtaget. Det är den avgift du betalar varje gång du köper och säljer aktier.
 • Fasta depåavgifter. Fasta depåavgifter existerar otroligt fortfarande år 2016 hos en del aktörer. Det här är en avgift du inte ska behöva betala. Förhandla bort avgiften eller byt till en modernare bank!

Utbudet. Med utbud menar vi bl.a. vilka börser banken ger dig tillgång till och vilka fonder och andra typer av instrument du kan handla hos dem.

När du valt bank är det dags att välja kontotyp. Till dina valmöjligheter hör investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring (KF) eller en vanlig aktie- och fonddepå.

Den största skillnaden mellan ett ISK/KF och en vanlig depå är i beskattningen. Med en vanlig depå betalar du 30% skatt på vinsten medan du med ett ISK eller KF betalar en årlig schablonskatt som för de allra flesta blir mycket förmånligare. Du kan läsa mera om valet av kontotyp här.


Investeringsstrategi

Nu då? Du har bestämt dig för att börja spara och investera men hur vet du vilken investeringsstrategi du ska välja?

Nätet kryllar av olika strategier för hur man ska tänka och göra då det kommer till investeringar, men vem har egentligen rätt?

Svaret är att det inte bara finns en strategi, och att olika strategier kan fungera utmärkt parallellt med varandra. I courtageguidens nybörjarguide lyfte vi fram ett exempel där två investerare, Per och Jenny, har totalt olika investeringsstrategier.

Per anser att nyckeln till framgång är att investera i små bolag som enligt honom har enorm tillväxtpotential.

Jenny tycker Per’s strategi är för riskfylld och väljer istället att sprida sina investeringar över stora bolag med stark historik och väl beprövade affärsmodeller.

Per letar därför efter “det hetaste” bolagen just nu, medan Jenny är på jakt efter bolag som ger en fin utdelning, har en skicklig och erfaren ledning, samt en affärsmodell hon anser vara stark även i framtiden.

Så har Jenny eller Per rätt? Svaret är båda och ingendera. Investeringsstrategierna är väldigt olika, men ingenting säger att inte både Jenny och Per kan vara framgångsrika. Det finns ett stort utbud av potentiella framgångssagor för Per samt flera stora och stabila bolag för Jenny.

Med det sagt är det väldigt viktigt att du hittar en investeringsstrategi som passar dig.

Läs hela inlägget om investeringsstrategi här.


Investeringstips

Avslutningsvis 6 viktiga investeringstips du ska ta med dig från detta inlägg.

 1. Tänk långsiktigt

  Med en längre investeringshorisont kommer du att kunna ta en större risk i ditt sparande vilket kommer att leda till en högre avkastning. Med högre risk menar vi att den andel du investerar i aktier kan vara högre desto längre sparhorisont du har. En långsiktig investeringsstrategi kommer också att hjälpa dig att ha is i magen under följande finanskris och undvika misstaget att du säljer av dina innehav efter att börsen gått ner kraftigt.

 2. Sprid riskerna

  “Lägg inte alla ägg i samma korg” är ett passligt uttryck som på aktiespråk skulle kunna översättas till “lägg inte alla pengar i samma bolag”. Genom att sprida dina innehav över flera bolag och tillgångsslag kan du effektivt sänka den risk du tar utan att sänka din förväntade avkastning.

 3. Spara regelbundet

  Genom att spara en fast summa pengar med jämna mellanrum kommer du över tid att betala relativt bra priser för dina aktier. Det beror främst på att den fasta summan kommer att ge dig mera aktier då priset är tillfälligt lågt, och mindre aktier då priset är tillfälligt högt. Det kommer att leda till ett bra snittpris på dina investeringar över tid och du slipper försöka tajma marknaden. (vilket inte ens de flesta proffs klarar av)

 4. Investeringssumman

  Att se över investeringssumman är speciellt viktigt om du handlar aktier hos en bank där courtaget är högt, eftersom det då kommer att utgöra en större del av investeringssumman.

  Tänk dig t.ex. att du vill investera 1000 SEK hos din bank som tar ut ett minimicourtage på 99 SEK. Då kommer du att förlora 10% i transaktionsavgifter redan innan du äger aktien.

  Om du är kund hos en bank med höga avgifter är vårt råd att antingen byta bank, eller se till att du samlat ihop en lite större summa före du gör investeringen.

 5. Förstå vad du köper

  När det kommer till investeringar är det viktigt att du förstår vad det är du investerar dina surt förvärvade kronor i. Att investera i bolag du inte förstår dig på innebär en ökad risk för dig eftersom du inte skapar en korrekt bild av bolaget. Att handplocka aktier handlar ju om att välja de bästa bolagen och de företag du tror kommer att klara sig bra i framtiden. Det blir en väldigt svår uppgift om du inte förstår bolagets verksamhet från första början.

 6. Undvik onödiga avgifter

  Alla avgifter du betalar i ditt sparande och för dina investeringar kommer att påverka negativt på den avkastning du får. Kom ihåg att en avgift som kan verka liten idag, kommer att ha stor påverkan på din avkastning över tid. Med hjälp av vår courtageräknare kan du enkelt jämföra de svenska bankernas courtageavgifter. Det lönar sig också att lära sig syna avgifterna på de eventuella fonder man investerar i.

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *