våra bästa investera i aktier tips

Investera i aktier tips

Sammanfattningsvis vill vi avsluta med 7 viktiga aktietips vi vill att du skall ta med dig från denna nybörjarguide. Vi rekommenderar att du t.ex. bokmärker denna sida för att kunna komma tillbaka och bocka av punkt för punkt då du planerar ett köp eller gör ändringar i din portfölj. 

Investera i aktier tips 1 – Tänk långsiktigt

Det första aktietipset är att tänka långsiktigt. Med ett långsiktigt sparande kommer du att kunna ta större risker och investera en större proportion i aktier eftersom du inte behöver ta hänsyn till kortsiktiga svängningar på börsen.  Med långsiktig menar vi en sparhorisont på helst 10 år eller längre. Den som har en långsiktig strategi kommer att ha större möjligheter till en högre avkastning.

Investera i aktier tips 2 – Sprid riskerna

Tips nummer två är att sprida riskerna. Genom att sprida dina innehav i flera bolag, i flera branscher, kommer du att kunna uppnå samma avkastning till en betydligt lägre risk. Det går alltså att hålla samma avkastning samtidigt som du minskar risken. Den som fokuserar sina investeringar i ett fåtal tillgångar tar onödigt stora risker om det skulle inträffa plötsliga prisfall i de här innehaven.

Investera i aktier tips 3 – Investera regelbundet

Vårt tredje aktietips är att investera regelbundet. Den som köper regelbundet istället för en all-in strategi, kommer succesivt att köpa tillgångarna till genomsnittligt ganska bra kurser. Genom att köpa med jämna mellanrum (t.ex. i månadsintervaller) kommer du att undvika risken att satsa alla pengar på toppen. Samtidigt kommer du inte att ha möjlighet att investera allting på botten. Men att lyckas tajma botten är mycket svårt och det har visat sig att inte ens proffsen klarar av det, så varför skulle du, smarta sparare, ens vilja försöka? Om du bestämmer dig för att spara en fast summa pengar i månaden kommer du också automatiskt att köpa flera aktier då priset är tillfälligt lågt än när det är högt, vilket i sin tur leder till relativt bra snittpriser på dina investeringar.

Investera i aktier tips 4 – Försök undvika det vanliga misstaget att köpa på toppen och sälja på botten

Det är väldigt svårt att tajma marknaden och det är inte heller något vi rekommenderar att du försöker dig på. Ett vanligt fenomen är att man köper aktier då det går bra på marknaden (då aktier är heta) och byter ut dem mot mera säkra ränteplaceringar då marknaden går/har gått dåligt. Detta beteendemönster för med sig att du köper aktier då de är dyra och säljer dem då de är billiga, vilket helt strider med principen att köpa billigt och sälja dyrt. Försök ha is i magen och följ punkt 3 ovan, så kommer du att undvika detta ödesdigra misstag.

Investera i aktier tips 5 – Tänk på vilken summa du investerar

Det här rådet är speciellt viktigt om du handlar aktier via en traditionell storbank där courtaget är väldigt högt även för små transaktioner. Vissa traditionella banker tar t.ex. ut ett lägsta courtage om 99 SEK per transaktion. Det här innebär att ifall du gör ett köp för t.ex. 1 000 SEK kommer nästan 10 procent gå åt i avgifter. Om du använder denna typ av bank rekommenderar vi att du ser till att ha ett lite större kapital före du genomför dina köp, så att courtaget inte äter upp för mycket av värdet. Ett annat alternativ är att byta till en modern nätmäklare där det lägsta courtaget ofta börjar på 1 SEK per transaktion.

Investera i aktier tips 6 – Förstå vad du köper

Vårt sjätte aktietips är att förstå vad du köper. Oavsett om det gäller aktier eller en fond. Du skall förstå vad det är du nyss blivit delägare i. Att köpa aktier i bolag vars verksamhet du inte förstår är förknippat med stora risker eftersom du har svårt att agera på nyheter som kan ändra framtidsutsikterna för bolaget i fråga. Du skall inte se den här regeln som något begränsande. Se det istället som en möjlighet att lära dig nya branscher och bolag. En av de härliga saker som följer ett eget sparande är allt det nya du lär dig om bolag och branscher du tidigare inte ens visste att existerade.

Investera i aktier tips 7 – Undvik onödiga avgifter

Sist men inte minst: Undvik onödiga avgifter. Hela finansbranschen är uppbyggd kring att ta ut mängder av olika avgifter som direkt kommer att påverka negativt på den avkastning du får som sparare.  Med hjälp av vår courtageräknare kan du enkelt hitta de billigaste depå alternativen då du skall handla svenska aktier. Det lönar sig också att lära sig att syna avgifter på olika finansiella produkter, t.ex. fonder och ETF ‘er.

Om du förstår och följer dessa råd så har du gett dig själv de bästa möjliga förutsättningarna. Passa även på och ge personer i din närhet samma förutsättningar genom att dela sidan www.courtageguiden.se

På vår boktips-sida ger vi dig tips på våra favoritböcker då det kommer till att spara och investera.

Lär dig mera om aktier och sparande med hjälp av Investeringsguiden 

 

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *