indexfonder

Investera i indexfonder – En passiv strategi

Är indexfonder något för dig?

Vill du ha en investeringsstrategi som är lätt att förstå, simpel att implementera och sätter dig i en position där du kommer att uppnå en högre avkastning än de flesta professionella och privata investerare på sikt? Kanske du inte alls är intresserad av aktier utan bara vill lägga dina pengar i arbete så tids- och kostnadseffektivt som möjligt. Då är en passiv investeringsstrategi något för dig!

(Om begreppet index är nytt för dig rekommenderar vi att du läser vårt inlägg om index här före du fortsätter)

Vad innebär en passiv investeringsstrategi?

En passiv investeringsstrategi innebär att du investerar i passivt förvaltade fonder s.k indexfonder.

En passiv investeringsstrategi innebär alltså att du väljer att inte försöka slå marknaden (aktiv investeringsstrategi), utan istället väljer att investera i passiva indexfonder som följer utvecklingen av ett utvalt marknadsindex.

Varför inte välja aktiva fonder som försöker slå index?

Det finns vid det här laget ett flertal studier som pekar på att de flesta aktiva fonder det facto inte lyckas slå sitt jämförelseindex över tid. En studie av Roine Vestman och Harry Flam visar t.ex. att aktiva svenska Sverigefonder i snitt avkastat 1,5% sämre än börsen mellan åren 2002-2014.

Vestman och Flam kom också fram till att fonder som presterat bra historiskt inte alls har en större sannolikhet att prestera bättre i framtiden. Fondens historiska avkastning säger alltså ingenting om framtida avkastning. Det här är väldigt viktigt eftersom många säkert agerar på nyheter som “Här är fjolårets vinnarfonder” eller “Bästa fonderna just nu”.

Det finns även många förespråkare av indexfonder bland kända forskare och investeringsprofiler. T.ex. skrev Warren Buffett i sitt årliga brev till sina aktieägare att 90% av de pengar hans fru ärver honom ska investeras i en indexfond som följer det amerikanska indexet S&P 500. En annan känd profil är Eugene Fama som tilldelats nobelpriset i ekonomi. Han har i sina studier visat att aktivt förvaltade fonder väldigt sällan slår sina jämförelseindex över tid.

Intervju med Eugene Fama i SVT Rapport:

Varför investerar då svenskar i aktiva fonder om indexfonder faktiskt klarar sig bättre?

Det är en väldigt bra fråga som det tyvärr inte finns något entydigt svar på.

En teori som man ibland läser om är att en passiv strategi där man inte försöker slå genomsnittet kan kännas som att ge upp. Det är ju ett aktivt val att inte försöka vara bättre än marknaden. Men ska man tro de studier som gjorts leder ju faktiskt en passiv strategi till att man är bättre än snittet…

Ett annat argument kunde vara att det ligger i människans natur att tro att man är bättre än snittet. Tänk t.ex. på hur många som svarar “ja” på frågan huruvida de tror att de är en bättre chaufför än genomsnittet. Det samma gäller säkert då det kommer till att investera i aktier och fonder. De flesta tror, eller vill tro att de är bättre än grannen.

En annan väldigt viktig teori är att de billiga indexfonderna innebär mindre pengar för banken och att de därför sällan marknadsförs till kunder av bankens finansiella rådgivare (läs: försäljare). Jag har i alla fall inte ännu stött på någon som fått rådet att investera i indexfonder då de besökt sin bank.

Ett annat exempel är mäklares portfölj-generatorer som ger tips om vilka fonder man kan bygga sin portfölj av. De är säkert väl genomtänkta då det kommer till riskspridning och risknivå för kunden, men det är viktigt att komma ihåg att mäklaren tjänar mera pengar på en fond som tar ut högre avgifter.

Anledningar vi älskar den passiva investeringsstrategin:

  • En passiv strategi är enkel

Att “aldrig investera i någonting du inte förstår dig på” är ett mantra som ofta nämns när det kommer till investeringar.  Lyckligtvis är en passiv investeringsstrategi väldigt enkel att förstå och den kräver heller inte mycket tid att implementera och sköta om. Mera tid över för annat helt enkelt.

  • Indexfonder är billiga

Indexfonder är ett av de billigaste sätten att spara i aktier. Förvaltningsavgiften är ofta över 1% lägre än aktiva fonder på årsnivå och det går t.o.m. att hitta börshandlade indexfonder (ETF ‘er) som har en årlig avgift på under 0,1%. Vid handel av ETF ‘er tillkommer förstås courtage, men med de låga courtage du kan få via nätmäklare i dagsläget kommer de att vara förmånligare på sikt.

  • Du slösar inte bort ditt liv

Att analysera bolag och aktiva fonder tar upp väldigt mycket tid ifall man gör det grundligt.  Om du går till gymmet och lyfter tyngder istället för att läsa Dagens Industri kommer du att leva ett längre och friskare liv. Vid det här laget känner du säkert till effekten av ränta på ränta, och vilken effekt dessa extra år kommer att ge ditt sparande 😉

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *