Vad är Index egentligen

Index – Vad är Index och hur kan du använda dem?

Vad är index? Låt oss först illustrera vikten av index i dina analyser och beslut med hjälp av ett exempel.

Föreställ dig en gatuförsäljare som säljer paraplyn. Hur skulle du gå till väga för att bedöma huruvida denna person är en skicklig försäljare eller inte? Du skulle säkert snabbt inse att det inte räcker att du ser till hur många paraplyn denna person sålt den senaste månaden. Du vet ju inte vilket väder det har varit. Det finns en uppenbarlig koppling mellan regn och försäljning vilket gör det väldigt svårt att bedöma försäljarens skicklighet endast utifrån hur många paraplyn som sålts. Kanske skulle du jämföra resultatet med andra paraplyförsäljare i området?

Den avkastning du eller någon fondförvaltare lyckas uppnå på börsen är precis lika beroende av yttre omständigheter. Tänk dig att du läser i din fonds årsrapport att fonden du ägt avkastat 15% under det gångna året. Du kanske blir väldigt nöjd eftersom den absoluta avkastningen är rejält över den genomsnittliga årliga avkastningen.

Men informationen att fonden avkastat 15% ifjol säger dig precis lika mycket som att paraplyförsäljaren sålt 5 paraplyn igår. Regnade det eller sken solen? Var det för fondens del 1999  eller 2008?

För att bedöma en investerings framgång kan du jämföra avkastningen mot ett relevant index.

OMXS30, S&P 500, DJIA, OMXSGI, DAX30… Låter det bekant? Du har säkert stött på något av dessa index då du följt nyheterna. Men vad är index egentligen, och hur kan du använda dem som verktyg?

Vad är index?

Ett marknadsindex är en komposition av flera bolag och deras gemensamma värdeutveckling över en viss tidsperiod. Man kan alltså likna ett marknadsindex med en portfölj bestående av aktierna på den marknad eller den bransch indexet följer.

Ta OMXS30 som exempel. Det är ett index som följer de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Indexet visar alltså hur dessa 30 aktier som grupp presterat över en viss tidsperiod.

Men hur bestämmer man företagens vikt(andel) i indexet?

De allra flesta index är s.k. marknadsvägda index. Det innebär att varje företag påverkar indexet i proportion till dess marknadsvärde i förhållande till det totala marknadsvärdet av alla bolag i indexet.

Lät det krångligt? Det kan vara svårt att förstå vad det innebär vid första anblicken. Men egentligen handlar det bara om att det största bolaget i indexet påverkar indexet mest, det näst största näst mest, osv…

Ett väldigt simplifierat exempel kunde t.ex. vara ett index som består av endast 3 bolag. Bolag X har ett marknadsvärde på 1 miljon SEK, bolag Y ett marknadsvärde på 2 miljoner SEK och bolag Z ett marknadsvärde på 7 miljoner SEK. Detta index kan då liknas med en portfölj som består av 70% i bolag Z, 20% i bolag Y och 10% i bolag X.

Vad använder man då index till?

Index kan vara användbara i flera olika situationer. Framförallt används index som jämförelsemått t.ex. då du utvärderar en fonds prestation. Du kan också använda dig av ett passligt index då du granskar hur bra din egen portfölj klarar sig. För att kunna jämföra en fond eller din egen portfölj med ett index är det viktigt att indexet du jämför med är relevant. Om du t.ex. vill granska prestationen på en fond som investerar i stora svenska bolag är OMXS30 ett bra jämförelseindex eftersom det följer utvecklingen för de största bolagen. Om du själv endast har stora finska bolag i portföljen är OMX Helsinki 30 det jämförelseindex som är mest relevant för dig.

Att slå index – Låter det bekant?

Då du bygger din aktieportfölj skall du ha som mål att slå det index som är relevant för dig, annars kan du lika gärna äga en indexfond som avspeglar marknaden som helhet. De allra flesta lyckas inte slå sitt jämförelseindex. Det gäller såväl småsparare som professionella investerare och fonder.

För att se ifall en fond slår sitt jämförelseindex kan du gå in på http://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx. Då du klickar in på den fond du är intresserad av kommer det automatiskt att finnas ett relevant jämförelseindex med i grafen över fondens utveckling. Nedan ser du ett urklipp över fonden “Spiltan Aktiefond Sverige”.  Den röda linjen är fondens utveckling medan den orangea visar utvecklingen för fondens jämförelseindex.

exempel på vad är index

Om du inte har några ambitioner på att överprestera marknaden som helhet och inte heller tycker aktier är särskilt intressant kunde antagligen en portfölj bestående av indexfonder vara en väldigt framgångsrik strategi för dig.

Du kan läsa mera om indexfonder här.

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *