vad innebär det att handla med aktier

Vad innebär det att handla med aktier?

Det är egentligen ganska simpelt: genom att handla med aktier låter du dina pengar jobba för dig.

I sin enklaste form är en investering ett utbyte mellan två parter. Den ena parten behöver pengar idag för att driva någon typ av verksamhet som skall generera pengar i framtiden och den andra har pengar idag som man inte tänker använda sig av förrän i framtiden och därför vill investera. Man kunde säga att genom investeringar möts de som har idéer och de som har kapital.

Då du investerar dina pengar utsätts du för risk. Så varför skulle du  eller någon annan handla med aktier över huvudtaget?  Svaret är enkelt: Du blir kompenserad för den risk du tar. Det här innebär att då risken i en investering stiger skall du också bli kompenserad med en högre förväntad avkastning. Det här är t.ex. orsaken till att aktier i regel ger en högre avkastning än säkrare placeringar som t.ex. statsobligationer (d.v.s då du lånar pengar till staten).

Det vanligaste sättet att tjäna pengar är genom att jobba. Om du vill ha mera pengar måste du jobba längre dagar eller t.o.m. helger. Problemet är att taket för hur mycket du kan jobba – och därmed hur mycket pengar du kan tjäna – är kraftigt begränsat. För att inte nämna att mycket pengar knappast ger dig någon glädje om du inte hinner njuta av dem. Men om du lyckas sätta undan en liten del av din lön varje månad kan pengarna jobba för dig och tjäna dig pengar medan du sover, klipper gräsmattan eller medan du läser en bra bok under solsemestern.

Det finns flera olika typer av tillgångar att investera i. Du kan t.ex. investera i aktier, obligationer och olika typer av fonder. Alla dessa tillgångar har både sina positiva och negativa sidor. Vi kommer att diskutera dessa olika tillgångsslag i mer detalj senare i denna guide.

Tillbaka till aktieskolan för nybörjare | Nästa avsnitt 

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *