handla aktier

Vilket konto ska jag handla aktier i?

Det finns tre (3) olika kontotyper att välja mellan då du tänker börja handla aktier.

  1. ISK – Investeringssparkonto
  2. KF – Kapitalförsäkring
  3. Vanlig aktie- & fonddepå

Ett investeringssparkonto är för de allra flesta ett mycket bra alternativ. Men före du rusar iväg för att öppna ett ISK är det bra att bekanta sig med alternativen.

En kapitalförsäkring är det alternativ som närmast påminner om investeringssparkontot. En aktie-&fonddepå skiljer sig inte minst då det gäller sättet du deklarerar och skattar för dina innehav och affärer. Med en kapitalförsäkring dras skatten automatiskt och med ett ISK lämnar banken dina uppgifter till skatteverket vilket innebär att uppgifterna är förtryckta i din deklaration.

 

För att göra de enkelt för dig har vi sammanställt skillnaderna grafiskt:

investeringssparkonto-matris-2

Du skall INTE betala någon avgift för någon av kontotyperna!

Det är väldigt viktigt att du ser till att du inte betalar någon avgift för något av kontona. Tidigare tog flera storbanker ut en årlig avgift. Den här avgiften hör till historien. Om banken du är kund hos tar ut en årlig avgift för det konto du vill öppna ska du försöka förhandla bort avgiften eller byta bank.

Hur mycket skatt betalar jag?

För både ISK och KF betalar du skatt på din s.k. schablonintäkt. Schablonintäkten räknas med hjälp av statslåneräntan per den 30 november föregående år. ISK och KF skiljer sig en aning i hur schablonintäkten räknas, men i slutändan är skillnaden väldigt liten.

Schablonintäkt = 0,75% + statslåneräntan = 1,45%

 

På schablonintäkten betalas sedan 30% skatt.

 

D.v.s. skatten på kapitalet i en ISK eller KF är ca 0,42% år 2016.

I en vanlig aktie-&fonddepå betalar du 30% skatt på alla realiserade vinster (vinst då du säljer något för ett högre pris än du köpt)  och dividender.

Läs gärna våra mer detaljerade inlägg om kapitalförsäkring eller investeringssparkonto. För ytterligare information kan du också bekanta dig med skatteverkets hemsidor här.

 

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs också:

Ränta på ränta – Avkastning har betydelse Först ett exempel på vad ränta på ränta har för betydelse för din portföljs utveckling över tid. För exemplets skull utgår vi från att du idag är 20 å...
Direktavkastning – Vad är det? Direktavkastning är helt enkelt utdelningens storlek (i procent) i förhållande till aktiepriset. Direktavkastningen visar alltså...
Volatilitet Volatilitet är ett statistiskt mått som mäter hur mycket värdet på en aktie (eller portfölj) fluktuerat över en viss tidsperiod.
Dollar-cost averaging något för mig? En vanlig fråga många ställer sig då de börjar investera är hur de ska tajma sina inköp. Skall man investera alla pengar på en gång eller sprida ut de...

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *