vad är en etf? Få svar här

ETF – vad är en ETF?

Varför ska man investera i en ETF och vad är en ETF egentligen?

ETF är en engelsk förkortning av Exchange Traded Fund. På svenska hör man ofta översättningen “börshandlad fond”.  Med börshandlad fond menas att fonden är börsnoterad och handlas precis som vilken aktie som helst, inte som en vanlig fond där man kan köpa och sälja bara en gång per dag. Du köper alltså en ETF lika lätt som du köper Volvo eller ABB och du behöver inte ha någon speciell depåtyp.

ETF’er speglar oftast olika index och är således en börshandlad version av indexfonder, d.v.s. de följer ett visst index. En uppenbar fördel med ETF ‘er är att de ofta tar ut en lägre förvaltningsavgift än motsvarande indexfonder. Man kan t.ex. köpa ETF’er med en förvaltningsavgift på under 0,1% för flera av världens större index.

En given nackdel för ETF’er jämfört med vanliga indexfonder är att du betalar courtage vid köp av ETF när de flesta fonder idag kan handlas courtage- och avgiftsfritt. Men om du är en långsiktig investerare som planerar att hålla dina innehav väldigt länge kommer antagligen den låga förvaltningsavgiften att göra ETF ‘en till det kostnadseffektivare alternativet i längden.

Varför skall man investera i ETF ‘er?

Av fondförvaltare som förvaltar fonder aktivt är det väldigt få som på sikt lyckas slå sina jämförelseindex. Om man bestämmer sig för en passiv investeringsstrategi kan ETF’er utgöra en utmärkt del av portföljen. Passiva indexfonder ger också samma passiva förvaltning men de tar i regel ut en högre förvaltningsavgift som på sikt påverkar negativt på ditt sparande.

ETF – Fördelar:

  • låga avgifter
  • riskspridning
  • transparens
  • stort utbud
  • skatt
  • likvid handel (köpa och sälja i realtid)
  • enkel struktur

ETF – Nackdelar

  • courtage (samma som vid handel av aktier)

För att få en bättre bild av vad indexfonder och ETF ‘er är föreslår vi att du läser inlägget om indexfonder.

Vi kommer senare att tipsa om billiga ETF’er som följer stora välkända marknadsindex. Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad med nya inlägg vi tror kan intresserade dig.

Testa dina kunskaper i "ETF - Vad är en ETF"

Vad är största skillnaden mellan en ETF och en vanlig fond?
Vad är den största nackdelen med ETF’er jämfört med vanliga fonder?
Vad står förkortningen ETF för på svenska egentligen?

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs också:

Välja bank – Vilken bank är bäst? För att börja spara i aktier måste du först öppna en depå hos en bank. Men hur skall man veta vilken bank som passar en bäst?Det finns flera vikti...
Dollar-cost averaging något för mig? En vanlig fråga många ställer sig då de börjar investera är hur de ska tajma sina inköp. Skall man investera alla pengar på en gång eller sprida ut de...
Vad är BETA? Vad är ett beta egentligen? Beta är ett tal som beskriver förhållandet mellan en investerings avkastning och marknadens avkastning som helhet.
Ränta på ränta – Avkastning har betydelse Först ett exempel på vad ränta på ränta har för betydelse för din portföljs utveckling över tid. För exemplets skull utgår vi från att du idag är 20 å...

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *