dollar-cost averaging något för dig

Dollar-cost averaging något för mig?

Vad är egentligen dollar-cost averaging? Och hur kan du använda dig av strategin då du bygger din portfölj?

En vanlig fråga många ställer sig då de börjar investera är hur de ska tajma sina inköp. Skall man investera alla pengar på en gång eller sprida ut dem över tid?

Eftersom ingen med säkerhet kan förutspå framtiden är det här en väldigt svår fråga att svara på.

Den optimala tidpunkten är förstås att investera alla pengar före börsen sätter iväg uppåt eller då den tillfälligt befinner sig på låga nivåer. Men att tajma marknaden har  visat sig vara väldigt svårt och något som väldigt få klarar av.

Ett populärt sätt att undvika att tajma fel är därför  att sprida sina inköp över en längre tidsperiod, det som på engelska kallas ‘dollar-cost averaging’.

Idén är att du investerar en fast summa pengar kontinuerligt över tid för att undvika risken att investera alla pengar på tillfälligt höga nivåer. Då du investerar samma summa vid varje intervall kommer du också automatiskt att få ‘flera aktier för pengarna’ då börsen gått ned, och färre då börsen stigit. Idén är att detta i sig skall ge ett relativt bra snittpris på dina inköp.

Eventuella för- och nackdelar med dollar-cost averaging är något som diskuteras flitigt. Här har vi lyft fram några av de vanligaste för- och nackdelarna.

Fördelar med dollar-cost averaging:

  • Dollar-cost averaging hjälper dig att undvika dålig marknadstajming. Då du använder dig av dollar-cost averaging undviker du att investera alla pengar på toppen.
  • Med dollar-cost averaging undviker du helt eller i alla fall delvis rädslan att investera dina pengar vid fel tidpunkt. Eftersom människor i allmänhet reagerar starkare på att investera vid en dålig tidpunkt än att missa ett bra tillfälle kommer en dollar-cost averaging strategi högst sannolikt att resultera i en bättre investeringsupplevelse.
  • Dollar-cost averaging är som effektivast då marknaden är i en nedåtgående trend. Detta beror på att det är väldigt svårt att förutspå botten och då kan denna strategi hjälpa dig uppnå ett relativt bra snittpris utan att behöva försöka tajma börsen.

Nackdelar:

  • Marknader har historiskt sett stigit över tid. Då du inte håller alla dina pengar investerade löper du risk att bli utan avkastning både i form av värdeökning och utdelningar.
  • En studie gjord av Vanguard Group år 2012 kom fram till att du i majoriteten av fallen uppnår en något högre avkastning genom att investera samtliga pengar på en gång.*

Kan vi dra några slutsatser?

Om du föredrar att slippa risken att tajma marknaden fel är dollar-cost averaging definitivt någonting du bör överväga. Att sova gott om nätterna är viktigare än några extra kronor i avkastning.

Det är också bra att skilja på att aktivt månadsspara och dollar-cost averaging. Valet av dollar-cost averaging eller en “all-in” strategi är något du gör då du har en större summa pengar du vill investera. När du istället månadssparar går du ju i princip “all in” varje månad.

 

*Länk till studien: https://pressroom.vanguard.com/nonindexed/7.23.2012_Dollar-cost_Averaging.pdf

 

 

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *