euro-sedel som symbolisera dolda indexfonder

Dolda indexfonder

Dolda indexfonder, eller så kallade ‘indexkramare’, är fonder som utgör sig för att vara aktiva (OCH tar betalt därefter), men i själva verket snarare liknar en passiv indexfond. Problemet är alltså inte att de följer indexets utveckling, utan att de tar betalt som om de aktivt försökte slå index.

Dessa fonder har blivit speciellt uppmärksammade de senaste åren. Bland annat har “Aktiespararna” inlett en juridisk process mot fondbolaget Swedbank Robur för att de tagit betalt för aktiv förvaltning fast de i själva verket inte ens försökt slå sitt jämförelseindex.

Men det är inte bara Swedbank Robur som tillhandahåller fonder som kan anses vara  “Dolda indexfonder”. Forskare har t.o.m. påstått att kring 50% av de svenska fonderna inte tar tillräckligt mycket aktiv risk för att kalla sig aktiva fonder. Det är därför väldigt viktigt att man lär sig se skillnad på dessa “aktiva” fonder av passiv karaktär och de verkligt aktiva fonderna. Konsekvensen av att betala en hög förvaltningsavgift utan att få någon som helst valuta för pengarna är på sikt väldigt förödande för din förmögenhet.

Hur vet jag om en indexfond är en ‘indexkramare’?

1. Själv brukar jag börja med att se till den historiska utvecklingen. Om fonden och index har avkastat väldigt nära varandra år efter år är det oftast ingen ide att betala en hög förvaltningsavgift för fonden när man lika väl kan köpa en billig indexfond.

2. Förklaringsvärde (r^2) : Förklaringsvärdet används i portföljteori för att mäta hur mycket av t.ex. en fonds avkastning som kan förklaras av svängningarna i marknaden. Förklaringsvärdet mäts procentuellt på en skala från 0-100%. Ett högre förklaringsvärde indikerar att fondens utveckling följer marknadens närmare, o.s.v. T.ex. har indexfonden Avanza Zero ett förklaringsvärde på 99,2%, medan Didner & Gerge Småbolagsfond ligger på 56,6%.

  • Ett förklaringsvärde som närmar sig 100 innebär att fonden mycket väl kan vara av typen dolda indexfonder / indexkramare.
  • Ett lågt förklaringsvärde tyder på att fonden avviker från index och är aktivt förvaltad.

Dolda indexfonder exempel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Ett annat sätt att skilja på en indexkramare och en aktiv fond är genom fondens “aktiva del” (active share). En fonds active share är summan av alla avvikelser från index. Om indexet innehåller 10% H&M medan fonden bara har 5% är den aktiva delen 5% på det innehavet. För att räkna fondens totala active share summerar man ihop alla avvikelser mellan fonden och index och delar summan på 2. Man brukar ofta prata om att en fond borde ha en active share på över 60% för att kunna räknas som aktivt förvaltad.

 

Avslutningsvis en youtube video om active share av Morningstar:

Testa dina kunskaper i "Dolda indexfonder"

Vad är det största minuset med en dold indexfond?
Vad beskriver förklaringsvärdet “r^2”?

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *