direktavkastning

Direktavkastning – Vad är det?

Direktavkastning är helt enkelt utdelningens storlek (i procent) i förhållande till aktiepriset. Direktavkastningen visar alltså hur stor del av din investering du får tillbaka genom utdelning varje år.

Om begreppet utdelning är nytt för dig rekommenderar vi att du bekantar dig med vårt utförliga inlägg om utdelning här.

Hur räknar man direktavkastning?

Så länge du förstår vad direktavkastning innebär behöver du inte egentligen kunna räkna det eftersom du enkelt hittar talet hos de flesta nätmäklare.

Det kan ändå vara bra att känna till hur talet räknas eftersom det också ger dig en förståelse för vilka faktorer som kan påverka din direktavkastning.

Formeln för direktavkastning är:

direktavkastning

Räkneexempel:

direktavkastning

I vårt räkneexempel ska vi räkna direktavkastningen för Nordea Bank ABMinns att formeln för direktavkastning var Utdelningen(dividend)/delat på aktiens pris. Ur urklippet ovan kan vi se att dividenden ligger på 5,94 SEK och att aktien för tillfället handlas för 85,35 SEK. Direktavkastningen blir således:

direktavkastning

Som några av er säkert lagt märke till är det samma tal som är givet under namnet “yield” bredvid dividenden ovan. Som jag nämnde tidigare är direktavkastningen oftast given. Men det är ju ändå trevligt att känna till hur man kommer fram till den på egen hand.

Det kan vara bra att notera att den direktavkastning du kommer att få på dina investeringar styrs av det pris du betalade för aktien och inte nuvarande kurs.  Om du köper samma aktie flera gånger måste du därför räkna ut ett medeltal för att veta exakt vilken direktavkastning du får.

Vad är en bra direktavkastning?

Det finns egentligen inget rakt svar. Att ge utdelningen är ett sätt för bolag att låta sina ägare ta del av vinster. Bolag som behöver pengar för att fortsätta växa kommer därför i regel att låta bli att ge utdelning. Därför kan man generellt säga att mogna bolag i regel har en högre direktavkastning, medan tillväxtbolag har en lägre – eller obefintlig – direktavkastning.

Testa dina kunskaper i "Direktavkastning"

Du köpte aktier i Courtageguiden Ab för 100 SEK styck. Idag står aktiekursen i 150 SEK. Bolaget delar ut 15 SEK i dividend. Vad är din direktavkastning?
Vilken typ av bolag delar sällan ut någon dividend?

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *