vilken är den bästa banken

Välj bank – Vilken är den bästa banken?

Den bästa banken för någon annan behöver inte vara den bästa banken för dig.

Det finns flera viktiga aspekter man bör tänka på när man väljer bank:

  • Den kanske absolut viktigaste (enligt oss) är hur avgifterna skiljer sig mellan bankerna. Även mindre avgiftsskillnader kan utgöra stora summor i det långa loppet. Speciellt stora skillnader existerar mellan moderna nischbanker och de traditionella bankerna. Bland de moderna nischbankerna är Avanza och Nordnet våra personliga favoriter. 

De olika avgifterna man bör kolla upp är:

  • Courtaget, dvs. det pris man betalar för varje transaktion man gör (säljer/köper). Vi har utvecklat en courtageräknare som hjälper dig att lätt jämföra de olika bankerna.
  • Fasta depåavgifter. En del traditionella banker tar fortfarande ut en fast avgift för själva depån. Det här är en avgift du inte skall behöva betala. Förhandla bort avgiften eller byt till en modernare nätmäklare. 
  • Växlingsavgifter. Om du tänker handla aktier i en annan valuta på en börs utanför Sverige kommer du högst antagligen vara tvungen att betala en växlingsavgift. Den här avgiften (den s.k. växlingsspreaden) skiljer sig sällan mellan bankerna, men kan ändå vara värd att kolla upp eventuella skillnader.
  • Det lönar sig också att bekanta sig med utbudet de olika bankerna erbjuder sina kunder. T.ex. vilka börser du får tillgång till samt vilka aktier och fonder du kan handla. I slutändan är det dina preferenser som avgör vilken som är den bästa banken för dig.

Vilken är då den bästa banken?

Många köper aktier och fonder hos banken som man använder till vardags – där man har sitt bolån, billån och lönekonto. Kanske är det ett bankkontor som man varit kund hos länge. Vi förstår att det känns bekvämt att göra på det här sättet, men nedsidan är att det oftast skiljer sig rätt mycket i avgifterna hos traditionella banker och de modernare nätmäklarna.

Jämför avgifterna med vår courtageräknare

Att välja en bank som har höga avgifter betyder i praktiken att du kastar bort dina surt förvärvade kronor som du istället hade kunnat investera i aktier. Det finns förstås de som är av åsikten att en lokal bankkontakt är väldigt viktigt. Vi menar dock att även nischbankerna har hög servicenivå, något som bestyrks av ett flertal kvalitetsindex. De populäraste nischbankerna i Sverige är Avanza och Nordnet.  

Tillbaka till aktieskolan för nybörjare | Nästa avsnitt

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *