aktietips

Aktietips – Grunderna till ett framgångsrikt sparande

I det här inlägget kommer vi att presentera sex enkla aktietips som gör dig mera framgångsrik i ditt sparande.

1. Tänk långsiktigt

Den första regeln är att tänka långsiktigt. Med ett långsiktigt sparande kommer du att kunna ta större risker och investera en större proportion i aktier eftersom du inte behöver ta hänsyn till kortsiktiga svängningar på börsen.  Med långsiktig menar vi en sparhorizont på helst 10 år eller längre. Den som har en långsiktig strategi kommer att ha större möjligheter till en högre avkastning.

2. Sprid riskerna

Regel nummer två är att sprida riskerna. Genom att sprida dina innehav i flera bolag, i flera branscher, kommer du att kunna uppnå samma avkastning till en betydligt lägre risk. Det går alltså att hålla samma avkastning samtidigt som du minskar risken. Den som fokuserar sina investeringar i ett fåtal tillgångar tar onödigt stora risker om det skulle inträffa plötsliga prisfall i de här innehaven.

3. Investera regelbundet

Vårt tredje tips är att investera regelbundet. Den som köper regelbundet istället för en all-in strategi, kommer succesivt att köpa tillgångarna till genomsnittligt ganska bra kurser. Om du  investerar en fast summa pengar varje månad/kvartal kommer du automatiskt att köpa flera aktier då priset är lågt än när priset är högt. Genom att köpa med jämna mellanrum (t.ex. i månadsintervaller) kommer du att unvika risken att satsa alla pengar på toppen. Samtidigt kommer du inte att ha möjlighet att investera allting på botten. Men att lyckas tajma botten är mycket svårt och studier har visat att inte ens proffsen klarar av att tajma marknaden, så varför skulle du ens vilja försöka?

4. Tänk på vilken summa du investerar

Det här rådet är speciellt viktigt om du handlar aktier via en traditionell storbank där courtaget är väldigt högt även för små transaktioner. Ta Nordea som exempel, det lägsta courtaget du betalar är alltid 99 SEK. Det här innebär att ifall du gör ett köp för t.ex. 1 000 SEK kommer nästan 10 procent gå åt i avgifter. Om du använder denna typ av bank rekommenderar vi att du ser till att ha ett lite större kapital före du genomför dina köp, så att courtaget inte äter upp för mycket av värdet. Ett annat alternativ är att byta till en modern nätmäklare där det lägsta courtaget ofta börjar kring 1 SEK per transaktion.

5. Förstå vad du köper

Vårt fjärde råd är att du skall förstå vad du köper. Oavsett om det gäller aktier eller andra tillgångar. Du skall förstå vad det är du nyss blivit delägare i. Att köpa aktier i bolag vars verksamhet du inte förstår är förknippat med stora risker eftersom du har svårt att agera på nyheter som kan ändra framtidsutsikterna för bolaget i fråga. Du skall inte se den här regeln som något begränsande. Se det istället som en möjlighet att lära dig nya branscher och bolag. En av de härliga saker som följer ett aktivt eget sparande är allt det nya du lär dig om bolag och branscher du tidigare inte ens visste existerade.

6. Undvik onödiga avgifter

Sist men inte minst: Undvik onödiga avgifter. Hela finansbranschen är uppbyggd kring att ta ut mängder av olika avgifter som direkt kommer att påverka negativt på den avkastning du får som sparare.  Med hjälp av vår courtageguide kan du enkelt hitta de billigaste depåalternativena då du skall handla svenska aktier. Det lönar sig också att lära sig att syna avgifter på olika finansiella produkter, t.ex. fonder och ETF’er. Då du handlar aktier i mindre bolag är det värt att notera “spreaden”, dvs. prisskillnaden mellan köp- och säljkurs. Du kan läsa vårt inlägg “Spread – Den indirekta transaktionskostnaden” för att få en närmare förklaring samt några tips på vad du kan göra för att undvika en onödigt hög spread.

 

Dessa sex regler är mycket viktiga då du bygger ditt sparande. Skriv en minneslapp eller bokmärk sidan så du kan komma tillbaka och “kryssa av” reglerna då du gör dina beslut. Om du vill kan du även skriva upp dig på vårt “nyhetsbrev”, som egentligen inte kommer att bestå av så mycket nyheter utan mest tips och råd för att påminna dig om det viktigaste.

 

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *