Är aktier alltid bäst?

Är aktier alltid bäst?

På frågan om aktier alltid är bäst är nog det generella svaret “Ja”. Men det finns många “men”. Om vi ser till ett långsiktigt sparande kommer aktier över tid att vara den överlägsna sparformen. (Med lånsiktigt sparande avser vi en tidshorizont på över 10 år. *

Så över tid är aktier det bästa sparalternativet, men hur är det med alla er som sparar för en kortare period eller har planer på att använda pengarna inom 10 år? Då är det inte att rekommendera att ha allting i aktier. Nordnets f.d. sparekonom, Günther Mårder, har en tumregel vi tycker är bra. Om du har en sparhorizont på över 10 år och du inte tror du kommer att behöva pengarna tidigare skall du ha allting i aktier. Då det är 9 år tills du skall använda pengarna skall du ha 90% i aktier och 10% i räntor. Sedan väger du upp andelen räntor med 10% per år du närmar dig bruksdag. Så till exempel om du har planer på att använda pengarna om 3 år skall din portfölj bestå av 30% aktier och 70% räntor.

Om du inte sover gott om nätterna kan en ren aktieportfölj vara ganska frustrerande eftersom du antagligen kommer att uppleva pris upp- och nedgångar på ca 50% enskilda år i de allra mest dramatiska fallen. Det är viktigt att du som har en aktieportfölj är mentalt förberedd på att det kan hoppa väldigt mycket från år till år. Det gäller nämligen att inte drabbas av panik och sälja om börsen plötsligt faller kraftigt. Ett återkommande mönster bland småsparare har visat sig vara att man köper på toppen och säljer på botten, vilket i längden ger väldigt mycket sämre avkastning än en långsiktig strategi där man har is i magen och rider igenom såväl upp- som nedgångar.

*(Då vi pratar om aktier i denna text syftar vi på både enskilda aktier och aktiefonder/ETF’er)

Vi du lära dig mer om Aktier & Investering?

Här listar vi våra personliga favoriter och bra böcker om aktier för nybörjare.

Kolla in böckerna nu


Få en gratis e-bok!

Lär dig att investera idag, med nybörjarguiden
- En aktieskola för nybörjare
✓ 9 Enkla steg
Ladda hem den genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *